Pacman


Afgelopen december begon haar pomp de eerste signalen van 'n naderend einde te geven. Blijkbaar had ze ook dit exemplaar alweer twee jaar in gebruik. Ze maakte 'n afspraak bij het diabetescentrum om samen met de verpleegkundige 'n nieuwe pomp te bestellen. En omdat Roche haar huidige model van de markt aan het halen is, moest ze dit keer overstappen op 'n ander model. Op zich jammer, want de huidige pomp bevalt prima. Maar het is toch ook wel weer leuk, want zo'n nieuwer model heeft natuurlijk ook weer nieuwe functies.

Half januari waren de pompen in huis. Ja inderdaad: pompen. Twee stuks om precies te zijn. Eentje om direct te gaan gebruiken en eentje als reserve. En als de eerste pomp bijna op is, wissel je de twee om. Dan heb je die eerste dus nog als reservepomp. Op zich 'n prima systeem, waarbij in elk geval niet veel van de -toch al beperkte- levensduur van de pomp verloren gaat.

Haar oude pomp bleef het nog 'n paar weken doen, dus pas begin februari kon ze echt overstappen. Ze had me vooraf al verteld over de mooie dingen op de nieuwe pomp. Zo heeft deze 'n lampje bij het display en kan'ie de maaltijdbolus in stappen toedienen. Dat is handig bij eten met veel vet of langzame koolhydraten. En ook kan de nieuwe pomp met 'n trilfunctie feedback geven over de hoeveelheid insuline die wordt toegediend. Haar vorige pomp deed dat met piepjes. En dat is in 'n rumoerige omgeving inderdaad soms niet handig.

Maar in de eerste dagen dat ze haar nieuwe pomp gebruikte, werd ik verrast door nog 'n nieuwe eigenschap. De nieuwe pomp maakt namelijk bij bijna elke actie geluid. En dan geen gewoon piepje, zoals haar vorige pomp deed. Nee, de nieuwe pomp lijkt af en toe net op 'n videospelletje. Gelukkig kan je het bij de meest gebruikte acties -zoals het toedienen van 'n bolus- uitzetten. Maar als je even iets wilt nakijken, is het 'n behoorlijk lawaai van friepjes, riedels en tada's. En dat is in 'n drukke omgeving toch ook weer niet zo handig.

Het is natuurlijk geen ramp, maar ik vraag me wel af waarom de fabrikant dit soort dingen er nou instopt. We maken er maar grapjes over. "Denk erom schat: alleen achter de spookjes aan als ze blauw zijn." Als ze nou maar niet gaat proberen om steeds 'n zo hoog mogelijke score te halen...


Reacties zijn natuurlijk welkom via frank@vanpuffelen.net

Terug naar www.type3.nl / type3.vanpuffelen.net