Schone slaapster


Ik slaap nogal licht. En ondanks dat ik zelf vaak vrij hard snurk, word ik van ander geluid al heel snel wakker. Zeker als de bron dat geluid van dicht bij me in de buurt is. Iedereen kent 't waarschijnlijk wel dat je van 't gezoem van 'n mug wakker wordt. Maar ik heb dat ook bij 'n kamerdeur die uit 't slot glijdt, 'n ketel die aanslaat, 'n kledingstuk dat van 'n hangertje glijdt. En dus ook van 'n vriendin die wat onrustig slaapt of die 's nachts ineens iets moet doen.

Kijk, ik zit niet gelijk recht overeind in bed of zo. Maar ik word wel net wakker genoeg om me af te vragen wat er aan de hand is. Als ze dan naar de WC moet of aan 't meten is of zoiets, dan val ik meestal direct weer in slaap. Maar als ze gewoon wat zwaar en onregelmatig ademt of als ze ligt te woelen, dan verlies ik al snel 'n paar uur nachtrust. Ik vind 't niet erg hoor, maar begrijpen doe ik 't niet. Waarom word ik van m'n eigen gesnurk niet wakker, maar van haar eerste kik wel?

Zij is eigenlijk precies omgekeerd aan mij. Ze slaapt meestal heel diep, merkt niets van haar soms onrustige slaap en heeft meestal ook totaal geen last van de herrie die ik maak. Ze ligt meestal zogezegd in 'n soort diepe coma.

Maar dat is dan ook precies waar ik me soms ineens zorgen over maak. Ik ben altijd als eerste op en maak haar dan wakker als 't ook voor haar tijd is om op te staan. Of eigenlijk: dat probeer ik. Maar af en toe ligt ze echt in 'n hele diepe slaap. Met wat grove maatregelen krijg ik haar ook dan wel wakker (er is niets zo verkwikkend als 'n flinke kieteldood op de vroege ochtend). Maar soms...

Soms slaat bij mij de paniek toe. Zou ze 'n hypo hebben? Ligt ze in 'n coma? Wat moet ik dan doen? 112 bellen? Maar dat kan toch nog best even duren? Of d'r zelf meten en -indien nodig- de glucogen-spuit pakken? We hebben het er al 'n paar keer over gehad. En de conclusie is tot nog toe steeds dat ik dan gewoon 112 moet bellen. Maar toch reageer ik paniekerig als ze zo moeilijk wakker wordt.

Gelukkig heeft ze nog nooit 'n hypo-coma gehad. Dus misschien hoef ik 't nooit te doen. Met 112 bellen. Of zou ik nou toch beter eerst even d'r bloedsuiker kunnen meten? Of misschien...


Reacties zijn natuurlijk welkom via frank@vanpuffelen.net

Terug naar www.type3.nl / type3.vanpuffelen.net