Gratis meter


Toen ik laatst thuiskwam zat m'n vriendin aan de telefoon. Ik kreeg nog net haar conclusie van 't gesprek mee: "ok, dus dan spreken we 't zo af. Jullie sturen de meter op met 'n voorraadje teststrips. En als'ie dan bevalt, dan stuur ik m'n oude meter terug." De andere partij was 't hier blijkbaar mee eens, want daarna was 't gesprek afgelopen.

Ik vroeg haar of d'r meter stuk was of zoiets. Maar nee, ze was benaderd door 'n fabrikant of ze misschien interesse had om hun nieuwe meter uit te proberen. En hoewel ze haar huidige meter nog niet zo lang heeft en er erg tevreden mee is, wilde de fabrikant toch graag dat ze hun nieuwe meter uit zou proberen. Zij namen alle kosten voor hun rekening en er was verder geen enkele verplichting. Mocht de nieuwe meter niet bevallen, dan kon ze 'm gewoon op kosten van de fabrikant terugsturen.

Natuurlijk doet zo'n fabrikant zoiets niet uit liefdadigheid. Ik zal niet beweren dat fabrikanten van diabeteshulpmiddelen niet begaan zijn met hun patiŽnten, maar uiteindelijk gaat 't ook in deze bedrijfstak om het maken van winst. En dus moet ook 't uitproberen van 'n nieuwe meter uiteindelijk tot winst leiden. Dus ik vroeg me af: zijn ze zo zeker van hun nieuwe meter dat ze niet verwachten dat veel mensen hem terugsturen? Of levert 'n meter die wťl gebruikt wordt zoveel inkomsten op, dat ze bij zo'n campagne ook best veel "missers" kunnen hebben?

Ik maakte even snel 'n rekensommetje. De fabrikant levert de meter gratis en verdient vervolgens geld aan de teststrips die voor de meter worden gekocht. Stel dat m'n lief met 'n meter gemiddeld zo'n twee jaar doet. En stel dat ze in die twee jaar gemiddeld vier keer per dag meet - als slecht ingestelde diabeet komt ze daar zeker wel aan. En stel dan ook dat 'n teststrip ongeveer 'n euro kost - een wat hoge schatting, maar niet irreŽel. Dan kom je dus in die twee jaar aan zo'n kleine drieduizend euro aan teststrips!

Hoewel ik best wist dat teststrips duur zijn, had ik me nooit beseft dat 't zo hard oploopt met de kosten. Daar kan voor zo'n fabrikant natuurlijk best af en toe zo'n nieuwe meter vanaf. En ook 'n "aansmeercampagne" om te kijken of patiŽnten misschien willen overstappen op hun nieuwe meter.


Reacties zijn natuurlijk welkom via frank@vanpuffelen.net

Terug naar www.type3.nl / type3.vanpuffelen.net