'Ampullen vullen'-ritueel


In elk huishouden heb je vast wel van die "rituelen". Van die hele typische dingen die eens in de zoveel tijd terugkomen. Bij ons is er het 'ampullen vullen'-ritueel. De insuline die zij gebruikt in haar insulinepomp wordt namelijk geleverd in flacons. En in haar insulinepomp moeten ampullen. Jawel, dat moet dus met de hand worden overgezet. Uit de flacon, in de ampullen.

Zo ongeveer om de maand geeft ze zich aan het ritueel over. Uit de koelkast komen drie of vier flacons met insuline. En uit de grote "diabeteshulpmiddelenkast" komen 'n heleboel verpakkingen met naalden, stampertjes, afsluitdopjes en lege ampullen. Er wordt 'n ampul uitgepakt, daar worden 'n naald en 'n stampertje op geschroefd en die naald verdwijnt door het membraam van de flacon in de insuline. Door de naald wordt de ampul dan langzaam volgetrokken.

Hierna is 't 'n kwestie van afkoppelen, het dopje op de ampul drukken en op naar de volgende verpakking met naald, ampul, stamper en dopje. Natuurlijk raakt de flacon ook leeg en moet er dus 'n nieuwe flacon worden doorboord. Dit gaat door tot ze de gewenste hoeveelheid flacons in ampullen heeft omgezet. Hoewel de hoeveelheid werk niet schokkend is, is ze er toch altijd wel 'n half uur tot 'n uur mee bezig.

Maar waar ik me meer over verbaas, is de afvalberg die ze intussen naast zich verzamelt. Want elke lege ampul is afzonderlijk verpakt, samen met 'n naald, 'n stamper en 'n dopje. Tegen de tijd dat ze klaar is, heeft ze dus echt 'n leuke stapel afval geproduceerd. En daarvan moet 'n deel bij 't oud papier, 'n deel in de gele container voor de apotheek, de lege flacons bij het glas en ook nog 'n deel in de vuilnisbak bij 't restafval. En dat allemaal voor 'n handjevol ampullen!

Maar goed, dan kan ze dus weer 'n maand of twee vooruit. Het is niet echt hinderlijk of tijdrovend hoor. Maar toch vraag ik me wel af of 't niet handiger en goedkoper zou zijn als ze "haar" insuline ook gewoon direct in ampullen zouden kunnen leveren. Ik weet in elk geval zeker dat 't 'n hoop afval zou schelen.


Reacties zijn natuurlijk welkom via frank@vanpuffelen.net

Terug naar www.type3.nl / type3.vanpuffelen.net