Laatst stond er in de Intermediair (een gratis weekblad) een kort stukje over een Britse uitvinding op het gebied van diabetes. Een chipje dat bij diabetespatienten geïmplanteerd wordt, zou de bloedsuikerniveau's via SMS doorsturen aan de internist. Er werd zelfs gesproken over een zogeheten "gesloten systeem", waarbij de insulinepomp direct wordt aangestuurd door de resultaten van de continue meting. Mijn interesse was gewekt!
Als je al wat langer meeloopt in dit medische wereldje, dan weet je dat er nog wel 'ns veel verschil zit tussen het nieuws dat gebracht wordt in de media en datgeen je daadwerkelijk bij je internist of hulpmiddelenleverancier kunt kregen. Ook in dit geval leek het me niet onwaarschijnlijk dat er een onderzoeker of redacteur enthousiast aan het fantaseren was geslagen over de mogelijkheden van een recente ontdekking.
Toch klonk het wel interessant. Niet zozeer dat SMS'en van de gegevens aan de internist, maar wel de onderhuidse chip die continue de bloedsuikerspiegel in de gaten kan houden. Want voor zover ik het begrepen had, was dit tot voor kort niet mogelijk; simpelweg door het feit dat voor het bepalen van die spiegel een chemische reactie nodig is. Aangezien de Intermediair hier verder niet over repte, zijn we maar zelf even op zoek gegaan op internet. We kwamen uit bij een artikel uit de Times.
Hierin werd ineens gesproken over niet één maar 999 sensoren die allerlei processen in het lichaam in de gaten houden. Ook in dit artikel werd weer duidelijk verwezen naar de voordelen bij de behandeling van diabetes, omdat de internist op afstand op de hoogte wordt gehouden van afwijkende bloedsuikerwaarden. Helaas ging ook dit artikel weer niet verder in op de werking van de sensor, maar alleen op de grote kostenvoordelen die een dergelijke "behandeling op afstand" heeft.
Ik merk dat de laatste jaren wel vaker. De media hebben duidelijk ontdekt dat diabetes "in" is en plaatsen er dus regelmatig berichten over. Helaas doen ze dat vaak zonder goede kennis in huis te hebben over de aandoening of over het leven met die aandoening. Dit levert vaak artikelen op die voor kromme tenen zorgen bij lezers die dichter bij het diabetes-front zitten. Dan is 't maar goed dat er intussen ook een flinke bak aan meer gespecialiseerde tijdschriften is, waar mensen aan schrijven die wel verstand van zaken hebben. En gelukkig schrijven die tijdschriften ook vaker over zaken die wel nu of binnenkort voor mensen met diabetes verkrijgbaar zijn.
Reacties zijn natuurlijk welkom via frank@vanpuffelen.net
Terug naar www.type3.nl / type3.vanpuffelen.net
©2005 Manon en Frank van Puffelen.