Ze is binnenkort aan een nieuwe set insulinepompen toe. Dat weten we nu al, want dat is heel duidelijk door de fabrikant vastgelegd. Elke vier jaar krijgt ze twee pompen die elk twee jaar meegaan. En die gebruiksperiode van twee jaar is ook in de pomp zelf vastgelegd. Na een jaar en tien maanden begint de pomp al met regelmatig waarschuwingen af te geven. En precies twee jaar nadat ze hem voor het eerst heeft aangezet, geeft de pomp een laatste piepsignaal. Daarna kun je er nog van alles mee doen, maar als insulinepomp weigert het apparaat dienst.
De reden voor deze beperking op de levensduur van de pomp is begrijpelijk. De fabrikant heeft het apparaat intern uitvoerig getest en daar is waarschijnlijk uit gebleken dat de pomp na twee jaar minder betrouwbaar wordt. Om te voorkomen dat allerlei pompgebruikers door een iets te fanatieke of te luie pomp in een hypo of hyper schieten, is het inderdaad vestandig om de gebruiksduur te beperken. En aangezien de pomp een klein computertje bevat, is het vrij eenvoudig om die beperking ook af te dwingen.
De medische sector is de enige waar ik ooit zoiets ben tegengekomen: een harde beperking op de gebruiksperiode van een apparaat. Ik probeer me wel 'ns voor te stellen hoe het zou zijn als zoiets ook in andere sectoren zou gebeuren.
Het is 1 januari 1996. Je wilt je PC opstarten om de mail te lezen van alle vrienden die je een gelukkig nieuwjaar wensen. Maar je PC weigert op te starten. Of eigenlijk: hij start wel op, maar vervolgens wordt je begroet door een venster dat zegt dat de PC niet meer gebruikt kan worden. Omdat het 1996 is. En je PC werkte met Windows 95. Dus of je even contact wilt opnemen met je software-leverancier om te praten over het omwisselen van je PC voor een versie met Windows 96.
Of je rijdt met je auto op de snelweg en opeens blokkeren de wielen. Met veel moeite zet je de auto op de vluchtstrook en je belt -ietwat geschrokken- de leverancier. Die vraagt of je even op de kilometerteller wilt kijken naar de stand die daar staat. 99999.9? Tsja... dan is het terecht dat de wielen blokkeerden, vertelt de leverancier. Want de auto is maar getest tot dat aantal kilometers. Daarna kan de fabrikant een veilig gebruik niet meer garanderen. Of je misschien een afspraak wilt maken om te komen kijken naar een nieuwe auto? Die uiteraard weer goed is voor 99999.9 kilometers onbezorgd rijplezier.
Ik begrijp best dat het voor een apparaat als een insulinepomp anders is dan voor een stuk software of een auto. Maar ik verbaas me er toch wel over. En ik kan me ook niet helemaal aan de indruk onttrekken dat die beperking voor de fabrikant ook best wel prettig is. Want als iemand eenmaal op zijn insulinepompen is overgestapt is hij elke vier jaar gegarandeerd van weer een leuk stukje extra omzet.
Reacties zijn natuurlijk welkom via frank@vanpuffelen.net
Terug naar www.type3.nl / type3.vanpuffelen.net
©2005 Manon en Frank van Puffelen.