Eenheden-uitleg


Zo ongeveer twee keer per jaar raak ik de kluts kwijt over de eenheden, meetwaarden en koolhydraten. Meestal gebeurt dat zo rond etenstijd als ze net heeft bepaald hoeveel gram koolhydraten er in het eten zit. En daaruit bepaalt ze razendsnel hoeveel insuline er voor de maaltijd nodig is. Voor elke vijftien gram koolhydraten in het eten moet ze één eenheid insuline toedienen. Doet ze dat niet dan zal ze drie eenheden stijgen op de meter. Tenminste zo legt ze 't me keer op keer uit. Toch? Of moest ze nou drie eenheden insuline toedienen en zou ze anders één meeteenheid stijgen?

De uitleg kan best lang duren. Normaal gesproken weet ze het namelijk prima, maar tijdens het uitleggen uitleg wordt ze vaak onzeker. Uiteindelijk komt het er bijna altijd op neer dat "de literatuur" erbij wordt gepakt om het na te zoeken. De eventuele discussie is dan snel afgelopen, want met de echte specialisten durven we het natuurlijk geen van beiden oneens te zijn. En we nemen ons dan ook meestal gezamelijk voor om het nu echt niet meer te vergeten. Bij haar lukt dat wel... totdat ik weer begin te twijfelen en opnieuw om uitleg vraag.

We lijken soms wel op van die mensen die nog steeds moeite hebben om aan de euro te wennen. Die zitten ook altijd moeilijk te doen met omrekenen. En daar gaan ze dan -net als ik met de eenheden- ook nog wel 'ns de mist mee in. "Dat boek kostte 15 euro. Dat is wel 30 gulden hoor! Ja... en dat is weer... uhm... hoeveel euro ook alweer?" Terwijl in de winkels nog maar nauwelijks dubbel geprijsd wordt, hebben sommige mensen veel moeite om op te houden met omrekenen. Op die manier heb ik iemand al 'ns horen verkondigen dat z'n kop koffie in een cafe 8 euro had gekost. Nu ken ik wel kroegen waar de koffie behoorlijk te duur is, maar dit was toch echt een gevalletje euro-omrekening. Delen door twee of vermenigvuldigen met twee, het blijft lastig.

En dat heb ik met de insuline-eenheden dus ook. Gelukkig komen we er altijd wel uit, eventueel met hulp van wat boekjes. Het is eigenlijk heel simpel: als haar bloedsuikerspiegel drie punten te hoog is, dan moet ze daar één eenheid voor klikken. En dat was vroeger dus ongeveer tweeguldentwintig. Uhm... oh nee he... lief, hoe was 't nou ook alweer?


Reacties zijn natuurlijk welkom via frank@vanpuffelen.net


Terug naar type3.vanpuffelen.net