De campagne


De afgelopen tijd heeft het diabetesfonds een campagne gevoerd op radio, televisie en grote billboards. In die campagne wordt gewezen op de mogelijke complicaties van diabetes. De campagne is bedoeld om mensen bewust te maken van de gevolgen van diabetes. En vooral voor mensen die niet een direct familielid of partner met diabetes hebben.

Maar ik heb dus wel een partner met diabetes. En eerlijk gezegd heb ik 't nogal moeilijk met die campagne. Het is behoorlijk confronterend om ongeveer vijf keer per dag herinnerd te worden aan de ultieme gevolgen van diabetes. En voor mij is het soms iets té confronterend.

Natuurlijk wist ik al voordat we een relatie kregen dat ze diabetes had. En we hebben het er toen ook over gehad wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Amputaties, blindheid, vroegtijdig overlijden; we hebben het allemaal besproken. Maar ik heb me daar destijds eenmalig op ingesteld en probeer me er verder niet te druk over te maken.

Begrijp me goed, ik maak me vaak genoeg druk over haar diabetes. Maar ik probeer liever niet te vaak te denken over de mogelijke complicaties. Ik weet dat ze kunnen komen en probeer haar te helpen om dat zo lang mogelijk uit te stellen. Door bijvoorbeeld te proberen om haar bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Verder kan ik er niet veel aan doen en helpt het niet om me er druk over te maken.

Waarom ik dat dan toch doe? Geen idee, normaal lukt het me prima om er niet continue aan te hoeven denken. Maar als je de hele dag door bestookt wordt door zo'n campagne wordt het wel heel moeilijk om er niet aan te denken.

Dus: mocht iemand van de campagneafdeling van het diabetesfonds dit lezen. Mag 't volgend jaar alsjeblieft weer een wat minder heftige campagne zijn? Dan beloof ik dat ik d'r vanaf nu nog beter in de gaten zal houden. Diabetes heb je namelijk graag zo lang mogelijk samen.


Reacties zijn natuurlijk welkom via frank@vanpuffelen.net


Terug naar type3.vanpuffelen.net