Dan eten ze het zelf maar op!


Als er vroeger bij ons thuis iemand met suikerziekte over de vloer kwam, dan moest daar altijd apart boodschappen voor gedaan worden. Want zo iemand moest namelijk zo min mogelijk suiker binnenkrijgen, anders werd hij of zij ziek. Dus werd er in de winkel gezocht naar suikervrije frisdrank en suikervrije koekjes. En op verjaardagen werd de bakker belaagd om suikervrij gebak. Daarvan werden er altijd maar een paar gemaakt, dus je moest er wel vroeg bij zijn.

Tegenwoordig wordt er gelukkig een stuk vrijer omgegaan met de diabetes. Het is niet meer van belang dat je zo min mogelijk koolhydraten binnenkrijgt, maar dat je weet hoevéél koolhydraten je binnenkrijgt. En als je dan maar de de bijbehorende hoeveelheid insuline toedient, blijft je bloedsuikerspiegel prima op peil. Het is eigenlijk heel simpel en voor de meeste diabeten de gewoonste zaak van de wereld.

Toch zijn er mensen die maar moeilijk kunnen wennen aan die nieuwe manier van omgaan met diabetes. Zo vinden sommige verpleegkundigen het nog wel eens "nieuwerwetse vrije onzin" dat "die diabeten van tegenwoordig" alles maar mogen eten "alsof ze niet ziek zijn". En ook familie en vrienden houden soms vast aan de oude regel: mensen met suikerziekte moeten suikervrij eten en drinken.

Meestal legt m'n vriendin rustig aan die mensen uit dat ze tegenwoordig geen suikervrije spullen meer hoeven te kopen. Sterker nog, dat al die suikervrije onzin van tegenwoordig vaak net zoveel koolhydraten bevat als de producten mét suiker. En vaak weten de mensen het na een paar keer uitleggen ook wel en halen ze gewoon normale spullen voor m'n vriendin. Slechts een paar familieleden houden stug vol en vragen keer op keer of ze suikervrije producten zullen halen. Of nog erger: ze halen die producten zonder het te vragen en zetten ze dan trots op tafel.

Daar heeft zij er gelukkig een prima oplossing voor gevonden. "Als iemand suikervrije spullen haalt, dan eten ze het zelf maar op! Mooi dat ze het daarna nooit meer halen."


Reacties zijn natuurlijk welkom via frank@vanpuffelen.net


Terug naar type3.vanpuffelen.net