Mode-accessoires


Zoals waarschijnlijk veel mensen had ik (voordat ik type 3 kreeg) al wel regelmatig te maken gehad met vrienden, familie en kennissen die diabetes hadden. En daarbij was me al opgevallen dat verschillende mensen echt heel anders kunnen omgaan met hun diabetes.

Zo ken ik mensen die het lijken te ontkennen. Ze meten buitenshuis zo min mogelijk. En als het dan moet, alleen op het toilet of in het trappenhuis. Ze tellen bij het eten zo snel mogelijk de koolhydraten en trekken zich dan even terug om ongezien insuline toe te dienen. Kortom: ze proberen het zo min mogelijk te laten merken aan de buitenwereld.

Ook heb ik wel 'ns de opstandige reactie meegemaakt. Een schoolvriendje van me liet aan iedereen weten dat'ie weliswaar diabetes had, maar dat'ie zich daar "mooi" niks van aantrok. Dus hij dronk cola, at taart en snoepte met iedereen mee. Het was inderdaad "stoer", maar het gevolg was dat hij regelmatig onderuit ging. Maar dat werd dan lacherig weggewuifd. "Ach welnee joh, dat was niks. Lachen man!"

Bij mijn lief kwam ik een reactie tegen die ik nog niet eerder had gezien. Ze lijkt haar diabetes allang te hebben geaccepteerd en heeft het tot iets van zichzelf gemaakt. Als ze in een winkel kleding past, gaat ze gelijk op zoek naar een goede plek om haar insulinepomp te bevestigen. Het liefst heeft ze een plek waar hij niet teveel opvalt, maar het meest belangrijk is het dat de pomp niet steeds in de weg zit.

Lukt het niet om de pomp uit het zicht te houden zonder dat hij in de weg zit, dan plaatst ze hem meestal vrij prominent in beeld. En dan komen ook de mode-accessoires om de hoek kijken. Om de pomp te bevestigen, heb je namelijk een houdertje nodig en dat is in allerlei materialen en kleuren verkrijgbaar. En zo heeft ze dus altijd wel een manier om de pomp passend bij haar kleding te dragen.

Ik kon me veel dingen voorstellen, maar niet dat iemand een insulinepomp als mode-accessoire zou gebruiken.


Reacties zijn natuurlijk welkom via frank@vanpuffelen.net


Terug naar type3.vanpuffelen.net